Het Limburgse onderwijs heeft al veel te bieden als het gaat om versterkt onderwijs Duits of Frans en internationalisering. Van basisscholen tot hogescholen bestaat er aanbod dat jongeren voorbereidt op samenwerken met de buren. En niet alleen de taalvaardigheid krijgt extra aandacht, maar ook de vaardigheid om met de buren om te gaan en ondernemend te zijn in het buurland.
Buurtalen Limburg biedt een actueel overzicht van wat er al gaande is en wil vooral motiveren om deel te nemen. De voorbeelden van good practice kunnen inspirerend werken en er worden hulpmiddelen aangereikt om een start te maken. Naast praktische ideeën, vindt u ook achtergrondinformatie over de noodzaak om de internationalisering een ruimere plek te geven en resultaten van onderzoek die aantonen dat deze initiatieven een meerwaarde hebben voor Limburgse jongeren nu en in de toekomst.

Buurtaal leren door en voor de uitwisseling
- Euregioschool -
ELENA
Anders dan Engels maken de buurtalen Duits, Frans of Nederlands geen deel uit van de belevingswereld van kinderen. Een motiverende, authentieke kennismaking met deze talen is daarom des te belangrijker. Dat is lastig omdat leerkrachten slechts bij uitzondering over de desbetreffende talenkennis beschikken.
Het Elena-project ontwikkelde voor de buurtalen Duits, Frans en Nederlands een aantrekkelijke elektronische leeromgeving, die rekening houdt met de beperkte talenkennis van de leerkracht. ELENA is niet alleen de naam van de omgeving maar ook de naam van de hoofdpersoon, die naar het land van de doeltaal verhuist en allerlei avonturen beleeft, die kinderen tussen vier en acht mee kunnen beleven: nieuwe vriendjes, een nieuwe school, ander eten en voor al een andere taal.
Derk Sassen, derk.sassen@gmail.com