Het Limburgse onderwijs heeft al veel te bieden als het gaat om versterkt onderwijs Duits of Frans en internationalisering. Van basisscholen tot hogescholen bestaat er aanbod dat jongeren voorbereidt op samenwerken met de buren. En niet alleen de taalvaardigheid krijgt extra aandacht, maar ook de vaardigheid om met de buren om te gaan en ondernemend te zijn in het buurland.
Buurtalen Limburg biedt een actueel overzicht van wat er al gaande is en wil vooral motiveren om deel te nemen. De voorbeelden van good practice kunnen inspirerend werken en er worden hulpmiddelen aangereikt om een start te maken. Naast praktische ideeën, vindt u ook achtergrondinformatie over de noodzaak om de internationalisering een ruimere plek te geven en resultaten van onderzoek die aantonen dat deze initiatieven een meerwaarde hebben voor Limburgse jongeren nu en in de toekomst.

KIJKEN OVER DE GRENS
Kinderen, scholieren en studenten in het basisonderwijs, voorgezet onderwijs en hoger onderwijs moeten beter toegerust worden op een Euregionale toekomst. Dit is een van de doelstellingen binnen het Actieprogramma onderwijs*.
Binnen "Kijken over de Grens" wordt samen met docenten van de onderwijsstichtingen Innovo, Movare en SVOPL en Duitse docenten, die door de Bezirksregierung Köln worden gefaciliteerd, gewerkt aan de volgende doelstellingen:
1. De ontwikkeling van een integraal Raamwerk van Euregiocompetenties in de domeinen taal, interculturaliteit en ondernemendheid dat gedragen wordt aan beide zijden van de grens;
2. Het ontwikkelen van een digitaal, ondersteunend Euregioportfolio, gericht op de ontwikkeling van de leerlingen en dat aansluit bij algemene portfolio’s;
3. Een professionaliseringsprogramma voor docenten in het basis- voortgezet en hoger onderwijs. Het betreft een trainingsprogramma op het gebied van internationalisering en Euregionalisering. Docenten ontvangen specifieke kennis en vaardigheden om hun leerlingen te begeleiden bij het verwerven van de internationaal georiënteerde competenties.
Doelstelling 1 en 2 worden vorm gegeven in samenwerking met het project ‘De Euregiocompetentie in beeld”. Een doorgaande leerlijn binnen het onderwijs en het gebruik van één basis Euregioportfolio zijn belangrijke uitgangspunten binnen beide projecten.
*Binnen het actieprogramma wordt gesproken over het internationaliseren van het onderwijs in Limburg. Deze programma’s maken deel uit van de Strategische agenda buurtaal en internationalisering in Limburg. Binnen het raamwerk van de Strategische agenda heeft SVOPL een projectaanvraag ingediend bij de provincie Limburg. Het project Kijken over de grens is in dit kader door de provincie goedgekeurd en gestart in augustus 2015 en heeft een looptijd van 2 jaar.
l.souren@svopl.nl (Projectleider Léon Souren)