WELKOM

Het Limburgse onderwijs heeft al veel te bieden als het gaat om versterkt onderwijs Duits of Frans en internationalisering. Van basisscholen tot hogescholen bestaat er aanbod dat jongeren voorbereidt op samenwerken met de buren. En niet alleen de taalvaardigheid krijgt extra aandacht, maar ook de vaardigheid om met de buren om te gaan en ondernemend te zijn in het buurland.

Buurtalen Limburg biedt een actueel overzicht van wat er al gaande is en wil vooral motiveren om deel te nemen. De voorbeelden van good practice kunnen inspirerend werken en er worden hulpmiddelen aangereikt om een start te maken. Naast praktische ideeën, vindt u ook achtergrondinformatie over de noodzaak om de internationalisering een ruimere plek te geven en resultaten van onderzoek die aantonen dat deze initiatieven een meerwaarde hebben voor Limburgse jongeren nu en in de toekomst.

CONTACT

Voor vragen kunt u contact opnemen via:
E-mail:    info@buurtalenlimburg.eu

disclaimer

De strategische agenda wordt mede gesubsidieerd door:
AGENDA
Er zijn geen actuele agenda items.
PARTNERSCHOOL GEZOCHT

Bent u op zoek naar grensoverschrijdend contact met een partnerschool?

taal
leeftijdsgroep
zoek
H M      
BUURTALEN
LIMBURG

CURSUS PORTA FRANS

24
JUN

In december 2013 is een cursus Porta Frans in de bovenbouw van start gegaan voor leerlingen die hun Franse taal wilden versterken en in juni 2015 afsluiten met een Delf examen. Dit is voor deze leerlingen een meerwaarde voor hun curriculum, zeker als zij in Frankrijk willen studeren .

Als aanvulling op de cursus Porta Frans hebben wij hen ook de mogelijkheid gegeven om de Maatschappelijke Stage(MAS) in België te doen. Gil Kormoss van VT5 heeft een week lang op een Waalse basisschool gewerkt en hieronder leest u over zijn ervaringen. Toutes mes félicitations à cet élève courageux!

Jacqueline Deprins, pedagogisch begeleidster „ Porta Frans"

In de eerste week van de meivakantie ben ik op maatschappelijke stage geweest op een Waalse basisschool in het dorpje Blegny. Het was een tweetalige basisschool, Frans-Nederlands, en het was te bedoeling dat ik de Nederlandse leraren een handje zou helpen om de Waalse kinderen wat Nederlands te leren. In de klas hielp ik de leraren door bijvoorbeeld Nederlands galgje te spelen met kinderen. De meeste kinderen hadden nog moeite met altijd Nederlands te praten, wat herkenbaar kan zijn voor de tweetalige studenten van onze school. Door de week heen, heb ik in bijna elke klas gezeten. Ook heb ik een paar Franse lessen bijgewoond, om een idee te krijgen van het Waalse onderwijs, dat verrassend streng is vergelijken met het Nederlandse onderwijs.
 
De reden dat ik voor deze stage heb gekozen, was dat ik graag mijn Frans wilde verbeteren.  Het zou een goede voorbereiding zijn voor mijn Franse "Delf Scolaire" examen dat plaatsvindt in juni. Ook houd ik me graag bezig met kinderen. Na deze leerzame week, heb ik gemerkt dat mijn spreekvaardigheden van Frans er enorm op vooruit zijn gegaan. Ik raad het iedereen ten zeerste aan die wenst zijn Franse taalkennis bij te spijkeren. Deze stage was zowel maatschappelijke bijdragend als leerzaam, een perfecte combinatie.
 
Gil Kormoss, leerling VT5

DuitsFrans
+/- 15 jaar12 - 1612 jaar13-1515
DuitsFrans
+/- 15 jaar12 - 1612 jaar13-1515