WELKOM

Het Limburgse onderwijs heeft al veel te bieden als het gaat om versterkt onderwijs Duits of Frans en internationalisering. Van basisscholen tot hogescholen bestaat er aanbod dat jongeren voorbereidt op samenwerken met de buren. En niet alleen de taalvaardigheid krijgt extra aandacht, maar ook de vaardigheid om met de buren om te gaan en ondernemend te zijn in het buurland.

Buurtalen Limburg biedt een actueel overzicht van wat er al gaande is en wil vooral motiveren om deel te nemen. De voorbeelden van good practice kunnen inspirerend werken en er worden hulpmiddelen aangereikt om een start te maken. Naast praktische ideeën, vindt u ook achtergrondinformatie over de noodzaak om de internationalisering een ruimere plek te geven en resultaten van onderzoek die aantonen dat deze initiatieven een meerwaarde hebben voor Limburgse jongeren nu en in de toekomst.

CONTACT

Voor vragen kunt u contact opnemen via:
E-mail:    info@buurtalenlimburg.eu

disclaimer

De strategische agenda wordt mede gesubsidieerd door:
AGENDA
Er zijn geen actuele agenda items.
PARTNERSCHOOL GEZOCHT

Bent u op zoek naar grensoverschrijdend contact met een partnerschool?

taal
leeftijdsgroep
zoek
H M      
BUURTALEN
LIMBURG

“SAY YES TO THE DRESS” OFTEWEL ‘SAG JA ZU DEM KLEID!

12
JUN

Op woensdag 7 juni heeft het Romboutscollege uit Brunssum, samen met haar Duitse partnerschool uit Hückelhoven een bezoek gebracht aan de Duitse stad Duisburg.

Doel van deze geografische verkenning was het stadsdeel Marxloh eens nader te inspecteren. Een wijk met een bewogen geschiedenis, en in de volksmond ook wel klein Istanbul genoemd.
Deze excursie was bedoeld voor alle leerlingen uit VWO 4, 5 en Havo 4. Na in Hückelhoven de Duitse groep opgehaald te hebben werd koers gezet naar het Ruhrgebied. Bij de Medienbunker in Marxloh werden we verwelkomd door onze Turkse gastheer, Halil. Hij was echter niet de enige die ons op deze dag van informatie zou voorzien.

De nadruk ligt te vaak op de negatieve kanten van de wijk: „Wer hier einkauft, wohnt und arbeitet, wird meist nur nach den Problemen gefragt. Und viel zu selten nach dem Leben“.

Om dus een juist beeld te krijgen van de problematiek, maar ook om erachter te komen hoe het nu is om in Marxloh te wonen en of dat nou echt zo negatief is als er wordt beweerd werd er een 73 jarige inwoner van de wijk gevraagd ons rond te leiden.

Na de moskee en de rozentuin werd de hoofdstraat bezocht. Deze Weselerstraße is overigens beter bekend als ‘die Hochzeitsmeile. Nergens in Duitsland zijn er zoveel bruidszaken, zo veel winkels met smokings, ringen en bruidstaarten. Daartussen liggen kappers supermarkten, grillrooms en bakkerijen met lekkere zoetigheden. Alles aangegeven in twee talen, en bijzonder om te zien.

Nadat we diverse zaken hadden bezocht en onze ogen uit gekeken hadden, was het tijd voor de inwendige mens. Een authentieke Turkse maaltijd. Voor veel leerlingen de eerste ervaring met een buitenlandse maaltijd überhaupt. Enorme schotels, eten in overvloed. Een uur lang zalige stilte, het had ons meer dan gesmaakt.

In de middag werd het nabij gelegen landschapspark bezocht. Een oud industriegebied dat nu in opgeknapte versie als attractiepark wordt gebruikt. Een klimparadijs, een trainingscentrum voor een duikvereniging, en normaal gezien een geweldig uitzichtpunt over Duisburg. Helaas hebben we dit onderdeel moeten overslaan vanwege de dreigende storm.

Het onstuimige weer dat dreigde was tevens ook de enige dreiging die dag. Alles is rustig verlopen. De ‘heethoofden’ waren waarschijnlijk gewoon aan het werk, wij hebben ze in elk geval niet gezien en zijn een stuk wijzer thuisgekomen dan dat we gingen. Kortom we hebben verder durven kijken dan onze vooroordelen en hebben een kijkje genomen in een wereld die we zonder deze excursie waarschijnlijk nooit hadden (durven) betreden.

Voor meer informatie zie: https://www.goethe.de/de/kul/mol/20840429.html
Voor foto's van de excursie klik hier

Drs. P.P. Wolters
Docent Aardrijkskunde
031(6)22508063

DuitsFrans
+/- 15 jaar12 - 1612 jaar13-1515
DuitsFrans
+/- 15 jaar12 - 1612 jaar13-1515